Konya Gömülü 20’lik Diş Çekimi, Konya Gömülü Diş Çekimi, Konya 20’lik Diş Çekimi için Sağır Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi arayın.
Üçüncü molar diş ya da halk arasında akıl dişi ya da 20’lik diş olarak bilinen ve en son çıkan dişlere 20’lik dişler denir. Çenenin en arka kısmında yer aldığı için, genelde ağız içine tam olarak çıkmamaktadır bu yüzden de ağrı, şişlik, apse ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Verdiği bu rahatsızlıklardan dolayı 20’lik dişlerin ameliyatlı ya da ameliyatsız çekilmeleri önerilmektedir.
Dişler ağız içine sürmeye başladıklarında ilk olarak kemik dokusunu daha sonra da diş etini geçerler. 20’lik dişler çoğu zaman çene kemiğinin yapısına göre bazen kemiği geçip yumuşak dokuya takılabilirler bazen dişin pozisyonundan kaynaklı hiç sürmeyip kemik içinde gömülü de kalabilirler bu gibi durumlarda bu dişlere gömülü 20’lik diş denir.
Gömülü 20’lik dişler komşu olduğu dişe herhangi bir zarar vermiyorsa, etrafında herhangi bir patoloji oluşturmuyorsa illaki çekilmesi gerekmeyebilir. Ağız içine çıkan 20’lik dişlerde ise anatomik olarak sürmüş ve temizlenmesine herhangi bir engel olmadığı durumlarda da dişler çekilmeyebilir. Gömülü 20’lik dişlerin çekimi genellikle cerrahi operasyon ile olmaktadır. Çoğunlukla tam sürmemiş dişin üzerindeki diş eti rahatlatılarak çekilmekte ya da ilgili dişin kökleri birbirinden ayrılarak çekilmektedir.
20’lik diş çekiminden sonra kanama olmaması için ağza koyulan tampon ortalama 30-45 dakika ısırılmalıdır diş çekimini takip eden günde kuvvetli şekilde ağız çalkalaması ve tükürme yapılmamalıdır.
Diş çekimini takiben 72 saat tütün ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
Diş çekimini takiben doktorun önereceği şekilde ağız dışından soğuk tampon(buz) belirli aralıklarla uygulanması gerekmektedir.
Hekimin reçete ettiği ilaçlar, hekimin tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır.
İlgili bölgenin temiz tutulmasına özen gösterilerek hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.
Gömülü ve ağız içindeki normal 20’lik dişler ağrı, komşu olduğu dişte çürük, diş etinde hassasiyet, ilgili bölgeye yakın lenf bezler şişlikler, ağızda kötü koku gibi şikayetlere sebep oluyorsa doktor kontrolünden sonra çekimine karar verilir.
Diş çekimi sonrasında ilk 72 saat şişlik olması normal kabul edilmektedir. Bunun için hastanın doktorun verdiği ilaçları kullanması ve doktorun verdiği tavsiyelere uyması bu şişliğin minimal olmasını sağlayacaktır. Çekimden sonra komşu dişlerde ağrı olabilir bu ağrılar ağrı kesiciler ile rahatlıkla kontrol altına alınabilirler.